Kyokushin-karate

kyokushin-1

Masutatsu Oyama, de grondlegger van het Kyokushin-karate is in 1923 in Korea geboren en studeerde Chinese en Koreaanse gevechtskunsten voordat hij naar Japan verhuisde, waar hij voor een korte tijd Shotokan en Goju-karate studeerde. Gedesillusioneerd in de gevechtseffectiviteiten van deze systemen, spendeerde hij twee lange periodes geïsoleerd in de bergen van Japan om zijn Karate te perfectioneren en om te mediteren. Na de eerste periode keerde hij terug naar de bewoonde wereld om de eerste naoorlogse ALL Japan Karate-Kampioenschappen te winnen, en na de tweede periode verbaasde hij de wereld door in een ongewapend gevecht met een stier de hoorn van de kop te breken. In zijn leven vocht hij met meer dan 50 stieren, waarvan gezegd wordt dat hij er enkele gedood heeft.

In 1954 creëerde hij zijn eigen systeem en opende hij zijn eerste dojo in Tokyo. Zijn organisatie is later uitgegroeid tot miljoenen leden over de gehele wereld. De naam van zijn stijl is KYOKUSHIN (uiterste waarheid). Vanaf het begin nam Oyama zich voor zo realistisch mogelijk te zijn m.b.t. gevechtseffectiviteit en er kan geen twijfel zijn, dat karatebeoefenaars, die onder dit systeem trainen of getraind hebben, een realistische voorkeur hebben voor zelfverdediging of wedstrijden.

In de 70-er jaren introduceerde Mas. Oyama zijn knock down concept en organiseerde hij de eerste Open Wereld Kampioenschappen full contact karate. In Nederland werd het eerste knock down karate toernooi gehouden omstreeks 1973, onder leiding van Loek Hollander. Kenmerkend voor het Kyokushin-Karate is o.a. de strakke discipline die de beoefenaren in acht moeten nemen, mede noodzakelijk vanwege het “full contact” element. Het naleven van de Budo regels zijn een absolute vereiste om in Kyokushin te kunnen groeien. Bij de trainingen en ook bij de wedstrijden streeft men er naar om de eigen grenzen te verleggen. Op die manier wordt de fysieke vorm optimaal ontwikkeld. Een sterk ontwikkelde lichamelijke kracht gecombineerd met een nederige geest zijn de kenmerken van goede Kyokushin-karateka’s. Ook een sterk gevoel voor eerlijk spel is zeer belangrijk en wordt ontwikkeld door strikte code van ethische oefening tijdens de gevechtstrainingen.

Mede hierdoor kent de beoefening van deze stijl duidelijk karakter vormende elementen, waarbij doorzettingsvermogen, zelfvertrouwen en respect voor elkaar op bijzondere wijze wordt gestimuleerd. Het patroon van normen en waarden is dan ook nog “ouderwets” Japans, met groot respect voor de hoger gegradueerden, daarmee draagt het belangrijke opvoedkundige elementen in zich, in tegenstelling tot de zuiver commerci‘le karatestijlen. De onderlinge banden en de verbroedering (ook internationaal) tussen de beoefenaars is bijzonder groot.

In 1994 overleed grootmeester Mas. Oyama. Voor zijn dood benoemde hij zijn topleerling en oud wereldkampioen Shokei Matsui tot zijn opvolger als president van de Internationale Kyokushin Organisatie (IKO) Oyama is niet meer, doch zijn geest leeft voort in deze jonge dynamische persoonlijkheid!

Shokei Akiyoshi Matsui Akiyoshi Matsui werd geboren in 1963. Hij is van oorsprong Koreaan, evenals wijlen Sosai oyama. In 1994 werd hij op 31-jarige leeftijd, benoemd tot opvolger van Oyama, in navolging van hetgeen in diens testament was vastgelegd.

Matsui maakte zijn debuut als Kyokushin toernooivechter in 1980. Hij won toen op 17-jarige leeftijd, een 4e plaatsw in het 12e All-Japan tournament. Sindsdien heeft hij veel successen behaald in Kyokushin wedstrijden. Hij werd kampioen van Japan in 1985 en 1986. In 1986 leverde hij een spectaculair gevecht in de finale tegen Akira Masuda. Na dit succes volbracht hij de 100-man kumite, en werd daarmee één van de14 mensen in de wereld die deze prestatie op zijn naam zette. Wellicht de kroon op zijn actieve karatecarrire was het Wereld Kampioenschap dat hij in 1987 behaalde. Hij versloeg toen onder meer Michael Thompson, en in de finale Andy Hug.